BROJ 6

Vijesti: 

Priča o ambicioznom i poduzetnom Mačku iz Letke koji hoće i s uspjehom radi više poslova

Slika: 

Prije desetak dana od 650 stabljika aronije 36-ogodišnji Ivan Baćak, poznatiji pod nadimkom Mačak, ubrao je 450 kilograma i napravio oko 240 litara svježe cijeđenog, prirodnog soka. Više je to u odnosu na ranije godine kada je prvi urod tek pristizao, a ove su također 

Sadržaj : 

Prije desetak dana od 650 stabljika aronije 36-ogodišnji Ivan Baćak, poznatiji pod nadimkom Mačak, ubrao je 450 kilograma i napravio oko 240 litara svježe cijeđenog, prirodnog soka. Više je to u odnosu na ranije godine kada je prvi urod tek pristizao, a ove su također i vremenski uvjeti bili nešto pogodniji. Iako je ovo prvi put otkako je umjesto likera pravio sok, polovinu je već uspješno prodao. 
„Ranijih godina pravio sam liker od aronije koji bi prodavao u svom kafiću, ali ove sam se odlučio okušati i u pravljenju soka. Ljudi danas prepoznaju zdravstvene prednosti ovog proizvoda zbog čega je izuzetno tražen.“ Započeo je Mačak svoju priču i dodaje:

„Uzgojem se bavim već punih 7 godina, a ovo je 4. otkako ubirem plodove. Na 4 duluma vlastite zemlje stvorio sam uvjete za uzgoj ovog bobičastog voća, između ostalog, iskopao bunar te napravio navodnjavanje kap po kap…“ nastavlja Mačak. 

No, aronija je jedno od brojnih zanimanja kojima se ovaj čovjek iz duvanjskog sela Letka, već godinama uspješno bavi, a kojih ćemo se tijekom ove reportaže tek uspjeti dotaknuti. Pa krenimo ispočetka. 

Sve je započelo još u djetinjstvu koje je sudeći prema njegovoj snalažljivosti, odgovornosti prema poslu, a na kraju krajeva i uspjehu u bavljenju istim, zapravo pozadina ili poticaj za ovakve životne korake. 

Kao sedmogodišnje dijete i najstariji od trojice braće, Mačak je ostao bez oca koji je poginuo u ratu i već tada postao glava kuće. 
„Bilo je to teško razdoblje koje je na neki način i obilježilo moje djetinjstvo, osjećao sam odgovornost te sam se morao pobrinuti kako za sebe tako i za svoju mlađu braću.“

Po završetku školovanja zaposlio se kao građevinski radnik, a nakon služenja vojnog roka i povratka u rodni Tomislavgrad radio je određeno vrijeme kao konobar, ne sluteći kako će upravo ova dva zanimanja u budućnosti doprinijeti njegovom vlastitom poslu. 2011. otvorio je svoj kafić pod nazivom „Mačak“. 
„I dok su moje generacije u to vrijeme uglavnom odlazile ili razmišljale o odlasku na posao u zemlje inozemstva, ja sam smatrao kako i ovdje oni koji žele raditi mogu lijepo živjeti. U tom razdoblju u meni je rasla ideja da paralelno uz brigu o kafiću, na svojoj zemlji uzgajam jagode. No, u razgovoru s prijateljem iz Bosne predomislio sam se te umjesto jagoda posadio aroniju.“

Pa je tako Mačak, istovremeno s još jednim prijateljem posadio aroniju te su postali prvi uzgajivači ovog voća u duvanjskom kraju. Kraju koji je zbog klime i vremenskih uvjeta za njezin uzgoj izuzetno pogodan. Odmah nakon što je istu posadio, ipak je na nagovor prijatelja, ali samo na dva mjeseca otišao na rad u Njemačku.
„Iako je vrijeme provedeno tamo bilo kratko, samo mi je potvrdilo kako to nije život i način na kojim želim živjeti. To razdoblje navelo me je na razmišljanje te sam se u rodni Tomislavgrad vratio s idejom za otvorenjem vlastite građevinske tvrtke.“ Prisjeća se Mačak. 

Nekoliko godina, sve je ipak ostalo samo na ideji, a stvarnost je postalo prije dvije godine. Mačak je ispunio svoju želju te danas u Vodicama ima vlastitu građevinsku tvrtku „Mačak žbuke“ koja zapošljava tri radnika i koja kako kaže, jer posla ima napretek, uspješno radi. 
„Budući da je građevina danas moj primarni posao, sada živim na relaciji Tomislavgrad – Vodice. No, radom i posjećenošću kafića, uzgojem aronije, ali i cateringom sam također prezadovoljan.“

A upravo catering još je jedno od brojnih poslova kojima se ovaj svestrani i uspješni Duvnjak bavi. Pokrenuo ga je prije 4 godine i uz nekoliko honorarnih djelatnika, 4 šatora, 2 hladnjače te preostalu potrebnu opremu - rijetke su danas proslave u ovom kraju na kojima nema „Mačkovog cateringa“. A na pitanje, zašto je to tako? Odgovara:
„Iako za promociju upotrebljavam uglavnom društvene mreže, smatram kako je rad ipak najbolja reklama.“ Zaključio je Mačak. 

A nama preostaje samo složiti se s njim jer to isto potvrđuju i činjenice prema kojima je Mačak iz godine u godinu samostalno rastao i napredovao - od sedmogodišnjeg dječaka koji se borio za svoju obitelj i sebe do uspješnog poslovnog čovjeka.

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com (Maja Pašalić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

Galerija: 
Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
ARONIJA
LETKA
Datum: 
20. rujna 2020

Kad od tradicije kroz poslovnu viziju dođete do vrhunskih proizvoda

Slika: 

Danas na policama trgovina imamo mnogo vrsta hrane od proizvođača iz raznih dijelova svijeta. Jedna od osnovnih namirnica koje svi konzumiramo je mlijeko i mliječni proizvodi. U ponudi možemo naći razne vrste mlijeka i još više vrsta sireva. Ključni proizvođači mlijeka 

Sadržaj : 

Danas na policama trgovina možemo naći mnogo vrsta hrane od proizvođača iz raznih dijelova svijeta. Jedna od osnovnih namirnica koje svi konzumiramo je mlijeko i mliječni proizvodi. U ponudi možemo naći razne vrste mlijeka i još više vrsta sireva. Ključni proizvođači mlijeka su velike mljekare koje imaju otkupne centre dok sir možemo naći i u mnogim malim siranama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

U mnoštvu mliječnih proizvoda koji nam se nude na tržištu, kozje mlijeko i kozji suhi sir iz mijeha su dosta slabo zastupljeni. Takvih sireva je malo ali su u pravilu dosta kvalitetni i cjenjeni.
Sirana Llaeth sa vlastitom farmom, nalazi se na rubnom dijelu Mostarskog blata u selu Jare.

Ova sirana je krenula sa radom još 2010. godine kada je poslovala preko OPG-a Buhač koje je nastavak tradicionalnog načina života koji je oslonjen na poljoprivredu i stočarstvo gdje se tradicionalna proizvodnja kozjeg sira iz mijeha konstantno osuvremenjuje.
„Danas imamo stado od 70-ak muznih koza koje daju mlijeko za naš sir. Ispaša stada se vrši dva puta dnevno, u jutro i predvečer na brdu Trtle iznad našega gospodarstva. Brdo obiluje niskim raslinjem kojega vole koze ali i pašnjacima koji obiluju ljekovitim biljem koje obogaćuje mlijeko naših koza a samim time i sir“- kroz razgovor nam je objasnio Marko Buhač koji je vlasnik sirane.

Nakon mužnje koza, mlijeko kozasa farme ali i mlijeko koje se uzima od kooperanata ide u preradu u suvremenoj sirani. Sama proizvodnja odvija se prateći tradiciju gdje se koristi prirodno sirilo i mješine dobivene od jarića. Ali, za razliku od tradicionalnog načina proizvodnje i skladištenja sir, sirana Llaeth je suvremena i prati sve higijenske zahtjeve. 
„Tehnologija Caprina sira iz mijeha razvijena je u suradnji sa vodećim tehnolozima iz Bosne i Hercegovine. Proizvodnja i prerada je pod stalnim stručnim nadzorom veterinara i tehnologa sa kojima imamo odličnu suradnju“- rekli su nam vlasnici.

Uz prostorije za preradu mlijeka, u sirani imaju dvije prostorije za zrijanje sira u mješinama. U njima se prate higijenski uvjeti kao i temperatura te vlaga zraka. 

Proizvodi ovoga gospodarstva su tvrdi punomasni sir iz mijeha te tvrdi punomasni sir iz mijeha u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ovi proizvodi se nalaze pod brendom Caprina

U svim bolje opremljenim tržnim centrima u Hercegovini mogu se naći proizvodi iz ove sirane kao i u ponudi nekih restorana. 

U budućnosti Buhači planiraju povećati stado koza, količine mlijeka za izradu sira ali i paletu proizvoda i dostupnost istih. 

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com  (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

Galerija: 
Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
SIRANA
LLAETH
Datum: 
19. rujna 2020

Pitanje je sad - život u gradu ili život na selu?

Slika: 

Nismo svi isti niti bi bilo dobro da jesmo pa na iste stvari gotovo uvijek gledamo različito i tako ih isto doživljavamo. Recimo naprimjer, jedno važno pitanje koje moramo ili bar trebamo riješiti je svakako pitanje stanovanja i življenja. Glavna dvojba je suočena u pitanju kuća 
 

Sadržaj : 

Nismo svi isti niti bi bilo dobro da jesmo pa na iste stvari gotovo uvijek gledamo različito i tako ih isto doživljavamo. Recimo naprimjer, jedno važno pitanje koje moramo ili bar trebamo riješiti je svakako pitanje stanovanja i življenja. Glavna dvojba je suočena u pitanju kuća ili stan, grad ili selo. Svaki odabir ima svoje prednosti, ali i nedostatke zbog čega smo proanalizirali ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke.

Jedan od ključnih faktora je zapravo stil života koji živimo što je možda i najvažniji 'klik' da nešto odaberemo. Stanovi i ona gradska vreva su za neke ljude nešto bez čega ne bi mogli. Sav taj gradski šušur im je na dohvat ruke i nudi komfor blizine raznih sadržaja poput kafića, knjižnica, teretana, šoping centara ili kina. Bez obzira s kim živite ako u svoj život dodajete puno sadržaja i aktivnosti, vi ste osoba koja će svoju sreću najvjerojatnije naći u nekom stanu nekoga  grada. Takvim osobama stan i ne mora biti na prvom mjestu već sama spoznaja da su u urbanoj sredini koja im apsolutno odgovara dovoljan je argument za život u stanu, život u gradu.

Ako vam sve te stvari nisu baš važne ili nisu prioritetne a svoj životni prostor želite maksimalno prilagoditi sebi onda je za vas najbolji izbor kućica na selu. Više prostora kako za stanovanje tako više prostora po pitanju okućnice i dvorišta su fenomenalna stvar koja će svaku takvu osobu oduševiti.

Za razliku od gradskog područja na selu je priroda ipak 'vidljivija' što je nekim osobama od izuzetne važnosti i upotpunjuje njihovu viziju kvalitete življenja. Nije isto biciklirati označenim gradskim stazama ili po čistom zraku voziti se lijepim prirodnim krajolicima.

www.umomdvoristu.com
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
SELO
GRAD
Datum: 
19. rujna 2020

Donosimo priču o poduzetničkoj obitelji iz Klepaca i njihovoj tvrtki Regius

Slika: 

Unos raznih vrsta namirnica odnosno balans u prehrani jako je važan. U ovome posebnom vremenu svi naglašavaju da je jako bitno sačuvati i ojačati imunitet. Ono što nam u tome može pomoći su i sušeni proizvodi od voća ali i povrća.
 

Sadržaj : 

Unos raznih vrsta namirnica odnosno balans u prehrani jako je važan. U ovome posebnom vremenu svi naglašavaju da je jako bitno sačuvati i ojačati imunitet. Ono što nam u tome može pomoći su i sušeni proizvodi od voća ali i povrća.

Područje Čapljine i cijele doline Neretve tradicionalno je poljoprivredno područje. Mnogo je tu proizvođača voća, povrća i cvijeća. Jedni od poljoprivrednih proizvođača iz Čapljine, koje smo posjetili, su obitelj Falak Iz Klepaca.
„Obitelj ima dugu tradiciju uzgoja povrtnih vrsta ali i raznih vrsta voća. Prije 5 godina, pokrenuli smo obiteljsku tvrtku pod nazivom Regius. Čitava obitelj se bazira na uzgoj, proizvodnju i preradu raznih povrtnih i voćnih vrsta. Danas u svojoj ponudi imamo 34 finalna prerađena proizvoda. Među tim proizvodima mogu se naći suho voće i povrće, čips od jabuka i kakija, džemovi, sokovi ali i sušeni paradajz i paprika u maslinovom ulju“- rekao nam je Toni Falak vlasnik tvrtke koji je ujedno i inženjer agronomije.

Proizvoda je mnogo pa je potrebno imati i dosta sirovine za preradu. Obitelj Falak se bavi uzgojem povrtnih i voćnih kultura na nekih 3.5 hektara obradive zemlje. Sve ono što ne mogu sami proizvesti uzimaju od kooperanata iz Čapljine ili šire. 

U svome pogonu za preradu imaju sušnicu za voće i povrće kapaciteta od 800-1000kg, ogromnu hladnjaču za čuvanje sirovine i proizvoda, uređaje za sječu, pranje, balanširanje te stolove za organoleptički pregled.
„Među svim proizvodima koje nudimo na tržištu, najponosniji smo na Smokvenjak. Pravi se od suhih smokava, grožđica, oraha, badema i meda. Ovu energetsku bombu pakujemo po 50, 100 i 200 grama“- saznali smo od Ilije, drugog brata iz obitelji Falak.

Tvrtka Regius je obiteljska tvrtka. Uz braću Tonija i Iliju tu je njihov rođak Goran te njihove supruge. Glavni zadatak supruga je briga za estetiku, dizajniranje pakovanja i danas nezamjenjivu internet prodaju svih proizvoda. Pošto u obitelji Tonija ali i u obitelji Ilije ima dosta djece planovi o proširenju proizvodnje su realni i očekivani. U planu je proširenje proizvodnje i plasmana robe ali i sadnja novih nasada. 

Iako je poljoprivredna proizvodnja dosta izazovna djelatnost, braća Falak ne odustaju od nje. Borba sa vremenskim uvjetima ali i plasmanom proizvoda je konstantna. Falaci i tvrtka Regius jako se dobro nose i sa uvoznim lobijem i vide ogroman prostor na kojemu mogu djelovati domaći proizvođači i prerađivači.

Za kraj razgovora sa ugodnim sugovornicima, Toni nam je rekao da je najveća prednost njihovih proizvoda ta da koriste jako malo zaštitnih sredstava i da njihovo voće ima i zadržava nakon prerade ono najbitnije- nutritivnu vrijednost.

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com  (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

Galerija: 
Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
VOĆE
SUŠIONICA
Datum: 
19. rujna 2020

Iskoristimo pandemiju za 'pregrupiranje' i krenimo dalje, što drugo

Slika: 

U samo nekoliko zadnjih mjeseci konaavirus je promijenio svijet prouzrokujući mnogobrojne štete od koji bi neke mogle biti nenadoknadive. Svijet je dakako i dalje u posvemašnjoj neizvjesnosti i svi se barem pomalo zapitamo hoće li se vratiti 

Sadržaj : 

U samo nekoliko zadnjih mjeseci konaavirus je promijenio svijet prouzrokujući mnogobrojne štete od koji bi neke mogle biti nenadoknadive. Svijet je dakako i dalje u posvemašnjoj neizvjesnosti i svi se barem pomalo zapitamo hoće li se vratiti sve ono na što smo bili navikli. Pitanje je to na koje teško tko može dati pouzdan odgovor, nema ga. Kako vrijeme bude odmicalo vidjet ćemo kako će se odvijaju stvari sa pandemijom, možemo razmišljati optimistično nadati se najboljem ali i prihvatiti trenutnu realnost koja je takva kakva jeste i bitno je drukčija nego ona koju smo imali pola godine prije.

U svakom slučaju ne treba padati u depresiju jer život nije uopće stao kako se to danas kaže ali jeste usporio i polako na scenu dovlači druge vrijednosti življenja koje isto tako ako ih prihvatimo donose pregršt zadovoljstva. Dok si na nogama cijeli svijet je tvoj.

Daleka putovanja i egzotične zemlje bi mogli biti sasvim u drugom planu, em zbog nekih naših strahova vezanih za pandemiju virusa ali i enormno manji broj avionskih letova u takve destinacije što se u ovom trenutku čini jako istinitim. Takav rasplet sigurno neće vrijediti za ovdašnju regiju i ljudi će se postupnom normalizacijom ponovno i sve više kretali unutar regije ali i kontinenta, interes za takvo što je već jako jasan i vidljiv, pa je netočno razmišljati da su naša putovanja prošlost.

Međutim koronavirus je na svakom od nas ostavio trag bez obzira jesmo li direktno bili pozitivni ili ne. Dobro je uzdrmao naše poslove, financije, stabilnost i to može biti težak problem ukoliko se ne potrudimo izvući.

Nije lako naći rješenje ali ono mora postojati, tako je bilo uvijek za svih kriza. Negdje se moramo reducirati, pregrupirati i krenuti dalje u stabilizaciju.

Ljudi se brzo naviknu i prilagode na sve moguće situacije koje donese život, kako u svojim obiteljima tako i u široj zajednici ali i globalno. Druge nema.

www.umomdvoristu.com (Ivan Ramić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
ŽIVOT
POSLOVI
Datum: 
19. rujna 2020

Hranimo se iz uvoza a za domaću poljoprivredu malo koga je briga

Slika: 

Nismo svi isti niti bi bilo dobro da jesmo pa na iste stvari gotovo uvijek gledamo različito i tako ih isto doživljavamo. Recimo naprimjer, jedno važno pitanje koje moramo ili bar trebamo riješiti je svakako pitanje stanovanja i življenja. Glavna 

Sadržaj : 

Nismo svi isti niti bi bilo dobro da jesmo pa na iste stvari gotovo uvijek gledamo različito i tako ih isto doživljavamo. Recimo naprimjer, jedno važno pitanje koje moramo ili bar trebamo riješiti je svakako pitanje stanovanja i življenja. Glavna dvojba je suočena u pitanju kuća ili stan, grad ili selo. Svaki odabir ima svoje prednosti, ali i nedostatke zbog čega smo proanalizirali ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke.

Jedan od ključnih faktora je zapravo stil života koji živimo što je možda i najvažniji 'klik' da nešto odaberemo. Stanovi i ona gradska vreva su za neke ljude nešto bez čega ne bi mogli. Sav taj gradski šušur im je na dohvat ruke i nudi komfor blizine raznih sadržaja poput kafića, knjižnica, teretana, šoping centara ili kina. Bez obzira s kim živite ako u svoj život dodajete puno sadržaja i aktivnosti, vi ste osoba koja će svoju sreću najvjerojatnije naći u nekom stanu nekoga  grada. Takvim osobama stan i ne mora biti na prvom mjestu već sama spoznaja da su u urbanoj sredini koja im apsolutno odgovara dovoljan je argument za život u stanu, život u gradu.

Ako vam sve te stvari nisu baš važne ili nisu prioritetne a svoj životni prostor želite maksimalno prilagoditi sebi onda je za vas najbolji izbor kućica na selu. Više prostora kako za stanovanje tako više prostora po pitanju okućnice i dvorišta su fenomenalna stvar koja će svaku takvu osobu oduševiti.

Za razliku od gradskog područja na selu je priroda ipak 'vidljivija' što je nekim osobama od izuzetne važnosti i upotpunjuje njihovu viziju kvalitete življenja. Nije isto biciklirati označenim gradskim stazama ili po čistom zraku voziti se lijepim prirodnim krajolicima.

www.umomdvoristu.com (Ivan Ramić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
HRANA
POLJOPRIVREDA
Datum: 
19. rujna 2020

Organiziraj ekipu i ranim jutrom krenite u prirodu!

Slika: 

Kad završi radni tjedan i dođe vrijeme vikenda, pokušajte ga iskoristiti na najbolji mogući način, jer  naporno ste radili i zaslužujete dvodnevni odmor od svih radnih zadataka i obveza. Vjerujemo da ste od onih kojima

Sadržaj : 

Kad završi radni tjedan i dođe vrijeme vikenda, pokušajte ga iskoristiti na najbolji mogući način, jer  naporno ste radili i zaslužujete dvodnevni odmor od svih radnih zadataka i obveza. 

Vjerujemo da ste od onih kojima je potrebna akcija koja će vam totalno napuniti baterije i vratiti elan za novi ponedjeljak. Slijedom toga probajte se organizirati, najbolje sa već poznatom ekipom i napravite izlet u prirodu. Odredite pravac kretanja kao i cilj gdje želite doći, te napravite plan u kojem će biti sadržaj vaših aktivnosti kad stignete na izletničko odredište.

Najbolje je da sve počne ranom zorom u prvo svitanje da i sami osjetite buđenje prirode i sveg života u njoj. Sigurno ćete naići na nekakav detalj koji se ne može vidjeti baš svaki dan.

Zato organiziraj ekipu i ranim jutrom krenite do neke šumice ili proplanka kojeg inače posjećuju izletnici. Odjenite prikladnu odjeću i obuću a u ruksak stavite dosta sendviča i vode. Prva stvar koju ćete uraditi na odredištu je doručak uz kavu što je odličan početak tog izletničkog dana a kasnije s ekipom razgledajte prirodu i uživajte u panoramskom pogledu. Punjenje baterija je zagarantirano. Posjete prirodi ponavljajte uvijek kad ste god u prilici!

www.umomdvoristu.com 
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
IZLET
PRIRODA
Datum: 
20. rujna 2020

Odaberite materijal od kojih želite napraviti vaše nove prozorske okvire

Slika: 

Izgrađujete li novi dom ili renovirate stari sigurno računate na postavljanje ili zamjenu starih prozora. Vrlo je bitno donijeti pravu odluku od kojeg materijala želite da budu napravljeni vaši novi prozori. Izbor je samo vaš pa kad je već tako odaberite najbolje.
 

Sadržaj : 

Izgrađujete li novi dom ili renovirate stari sigurno računate na postavljanje ili zamjenu starih prozora. Vrlo je bitno donijeti pravu odluku od kojeg materijala želite da budu napravljeni vaši novi prozori. Izbor je samo vaš pa kad je već tako odaberite najbolje.

Trenutno na tržištu imamo I razlikujemo po materijalima izrade tri vrste prozorskih okvira – drvene, aluminijske i plastične (PVC). 

Drveni prozori su čista klasika no danas vlada mišljenje da oni nisu postojani te da brzo istrunu što nije nikako točno. Istina je da oni trebaju povremeno održavanje što im može produljiti rok trajanja do 100 godina.

Poznato je da drveni prozori imaju najbolji stupanj zvučne I toplinske izolacije. On je ekološki prihvatljiv pa I odabir njegove zaštite mora biti ekološki prihvatljiv. Nije na odmet znati da u slučaju požara drveni prozor ne proizvodi nikakve plinove posebno one otrovne što se za neke druge materijale ne može reći.

Aluminijski otvori imaju svojstvo ne starenja I totalno su laki za održavanje. Aluminij se vrlo brzo zagrijava a unutrašnjost profila može se puniti drvetom.
Kad su u pitanju plastični ili PVC otvori oni su možda trenutno na samom vrhu ugradnje bez obzira što su ekološki potpuno neprihvatljivi jer se njohovom proizvodnjom I reciklažom zagađuje okoliš. Njihova prednost je lagano održavanje I imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih okvira a cijena se kreće otprilike isto.

Na prozore montiramo najčešće izo stakla. Radi se o najmanje dva stakla između kojih je suhi zrak koji služi kao odličan izolator topline.
Svi ovi materijali su već odavno u uporabi i dostupni su na tržištu. Na vama je da izaberete materijal a u nekim slučajevima i boju svojih prozorskih okvira.

www-umomdvoristu-com (Ivan Ramić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
KUĆE
OTVORI
Datum: 
20. rujna 2020

Priroda nam je donijela zrele plodove voća koje nam treba za hladnije dane

Slika: 

Polako ali sigurno opraštamo se od vrućih ljetnih dana i ulazimo u hladniji dio godine. S takvim vremenom i dolaskom jeseni stigli su nam i zreli plodovi voća. U prvom redu tu su jabuke, grožđe, šljive i neke vrste krušaka. U prirodi također možemo naći plodove

Sadržaj : 

Polako ali sigurno opraštamo se od vrućih ljetnih dana i ulazimo u hladniji dio godine. S takvim vremenom i dolaskom jeseni stigli su nam i zreli plodovi voća. U prvom redu tu su jabuke, grožđe, šljive i neke vrste krušaka. U prirodi također možemo naći plodove šipka, kupine, oskoruše, drijena i još nekih vrsta jestivih i ukusnih plodova.

Ovih dana od grožđa je počela proizvodnja ili bolje rečeno spravljanje domaćeg vina a ubrane jabuke ćemo skladištiti i čuvati za zimske hladne dane. Uz pripremanje zimnice domaćice  neizostavno prave razne džemove i sokove od šumskih plodova. Dobro se pripremimo u ove pred jesenske dane kako bi spremni dočekali niske temperature i zimu.

www.umomdvoristu.com
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

 

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
PRIRODA
VOĆE
Datum: 
20. rujna 2020

I sa malim primanjima znamo poneku novčanicu 'izgubiti' jer nismo disciplinirani

Slika: 

Premda vam je plaća mala i možda nije dovoljna kako bi ste pregrmjeli mjesec ipak se može dogoditi da poneka novčanica ode nekontrolirano iz vašeg novčanika negdje drugo. To nije nikakva nepoznanica. Sigurno ste popili kavu viška, svratili na piće 

Sadržaj : 

Premda vam je plaća mala i možda nije dovoljna kako bi ste pregrmjeli mjesec ipak se može dogoditi da poneka novčanica ode nekontrolirano iz vašeg novčanika negdje drugo. To nije nikakva nepoznanica.

Sigurno ste popili kavu viška, svratili na piće ili sto drugih primjera gdje ste potrošili neki iznos koji ste mogli odvojiti na stranu bez obzira na niska primanja.

Sve ono što 'viška' potrošimo nepovratno je otišlo a tim troškom nismo riješili ništa samo smo još malo dodatno unervozili našu financijsku situaciju.

Kad u svojoj glavi upalimo alarm da nešto nećemo učiniti jer će nas dodatno opteretiti i da taj signal poštujemo u cijelosti onda se možemo nadati da će doći bolji dani za naše financije. Ukoliko se uspijemo disciplinirati ali i prosvijetliti spoznajom da za neke stvari jednostavno nema novca sigurno će nam pomoći i da sa malim primanjima koliko toliko uspješno idemo kroz period od jednog mjeseca.

Disciplina je savršena navika!

www.umomdvoristu.com
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

Vidljivost: 
Vidljivo pretplatnicima
Kategorija - Info: 
NOVAC
FINANCIJE
Datum: 
20. rujna 2020
Datum objave: 
05. listopada 2020