Proveli smo dan na Planinici sa jednim od najiskusnijih bh. paraglajderskih letača, pogledajte fotoreportažu
  • EXTREME
  • LETAČI
16. kolovoza 2020

Jeste li ikada promatrali ptice i poželjeli da imate krila kako bi poletjeli do njih?!
Ljudi svašta osmisle, pa su tako od davnina osmišljavali načine kako da lete slobodno poput ptica, nošeni strujanjem zraka. Nakon mnogih, što uspješnih, što ne uspješnih pokušaja, osmišljen je najsigurniji način slobodnog letenja- paraglajding.

Paraglajding, kao najmlađi letački sport za koji se kaže da je i najjednostavniji, najbrže i najlakše letače približava visinama u kojima vladaju ptice.

Na najposjećenijem mostarskom paraglajding startu, Na Planinici, fotoreporter magazina umomdvoristu.com zatekao je paraglajding pilota Brunu Jovanovića. U hladu stabala, Bruno je iskusno osluškivao vjetar i pratio položaj vjetrulja postavljenih oko starta.

Kao jedan od najiskusnijih mostarskih paraglajding pilota, sa 14 godina iskustva ponajviše u paraglajding klubu Extreme Mostar, rekao nam je par zanimljivosti o ovome sportu ali i o vlastitim uspjesima.
„Paraglajding odnosno slobodno letenje, nastalo je kao želja i potreba alpinista i planinara za što lakšim i bržim spuštanjem u podnožje planina čije su vrhove osvojili. Gore uvijek ima vjetra ali i padina što su osnovni preduvjeti za letenje paraglajderom“- kroz smijeh nam govori Bruno.

Brunu smo pitali koji mu je najduži let te do kojih visina je najviše išao.
„Najduže što sam letio je 125 kilometara, sa starta Gljive u Trebinju. Dobar dio dana sam kružio između Trebinja i Ravnog i tako sam odletio čitavih 125 kilometara. Visina je opet nešto sasvim drugo. Dosegao sam nekih 3200 metara u zraku i bilo je jako hladno“- sa ponosom i sjetom nam govori ovaj mostarski pilot paraglajdera.

Iskustvo je stjecao i na inozemnim poletištima u Hrvatskoj, Sloveniji ali i u Švicarskoj. Rekao nam je da su mu najveći natjecateljski uspjesi bili 3.mjesto 2009. godine na XC natjecanju u Mrkonjiću te 1.mjesto na XC online natjecanju 2018. godine.

Iako smo se zapričali, vidjeli smo da se nešto događa sa vjetrom jer je Bruno postajao sve nestrpljiviji.

„Ovo je jugozapadni start na kojem se čeka jugozapadnjak. Propuhao je baš kao što su i rekli na prognozi“- sa ogromnom radosti i žarom u očima izlazeći iz hlada rekao nam je Bruno.

Brzo se, ali oprezno uz provjeru opreme, spremio da bi krenuo visoko među oblake. Prije samog početka leta, kroz šalu smo pitali Brunu možemo li i mi sa njime. 
„Može, ali drugi put jer sada nisam ponio tandem stolicu za let u dvoje. Javite se na moj facebook profil i letjeti ćemo!“- rekao nam je baš u trenutku kada je uhvatio najpovoljniji  vjetar i otišao prema visinama. Poželjeli smo mu sreću i pogledom ga pratili u visinama dok smo sa vraćali nazad u Mostar.

Klikom na fotku ispod teksta možete prelistati našu odličnu fotogaleriju u kojoj ćete sigurno uživati

Tekst i fotografije su vlasništvo magazina umomdvoristu.com i nije dozvoljeno preuzimanje i prenošenje istih u drugim medijima.

www.umomdvoristu.com (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

 

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.