Prijateljice zasadile plantaže aronije od čijih plodova prave odlične proizvode
  • AGRO
  • ARONIJA
23. kolovoza 2020

Dolazi doba godine u kojemu se vrši berba mnogih voćnih vrsta. Trenutno je vrijeme za berbu, po mnogima, najzdravijeg bobičastog voća- aronije. Ekipa našega magazina umomdvoristu.com posjetila je plantažu aronije Miramar na Uzarićima.

Ugodan razgovor o ovoj zdravoj grmolikoj biljci započeli smo sa Marijanom Gugić, jednom od vlasnica plantaža, koja je ujedno i nositeljica OPG-a Marijana Gugić.
„OPG čine dvije plantaže aronije sa ukupno nešto manje od 1500 sadnica aronije melanocarpe koja je u narodu poznatija kao sibirska aronija“- na početku razgovora nam je rekla Marijana.

Prilikom obilaska plantaže saznali smo sa kakvim izazovima se susreću prijateljice, vlasnice plantaža.
„Aronija nema mnogo prirodnih neprijatelja pa se uzgaja 100% ekološki bez primjene kemijskih sredstava. Travu oko grmova kosimo trimerom pazeći na kanale kojima puštamo vodu iz obližnjih kanala za natapanje. Voda je jako bitna prilikom formiranja bobica i njihovog dozrijevanja. Prve plodove aronija daje u trećoj godini, dok je najveća rodnost poslije devete kada jedan grm daje više od 10kg malih bobica“- saznali smo od Marijane prilikom obilaska plantaže uz degustaciju sitnih plodova.

„Ove godine, u većem nasadu imamo dosta štete od krupe ali na to ne možemo utjecati. Ipak, određeni dio plodova ćemo iskoristiti u preradi“- rekla nam je Marijana.

Uz svježu aroniju, vlasnice plantaža aronije, prave čaj od sušenih plodova i listova, sok od plodova kao i domaći eko liker.

Većinu svojih proizvoda distribuiraju preko svoga zajedničkog kafića koji se nalazi u Širokom Brijegu na Pecari. Baš tu smo zatekli drugu osobu koja je ključna za Miramar proizvode, Miru Šaravanju.

Na upit, što znači Miramar, dobili smo jednostavan odgovor. „Mira kao ja i Mar kao Marijana“- objasnila nam je nasmijana Mira.

Iako nije oduševljena idejom o poziranju ispred fotoaparata, Miru smo uspjeli nagovoriti na pokoju fotografiju dok smo proizvode pripremali za fotografiranje.

Svi proizvodi sa plantaža nalaze se u primjerenim pakovanjima kako bi sačuvali svoju ljekovitost i svježinu. Nakon što smo obavili razgovor sa obje ključne Miramar karike, prijateljice smo ostavili da na miru rasporede proizvode kako kupcima isporuka ne bi kasnila.

Na kraju smo dobili vrećicu punu proizvoda dok smo Marijani i Miri zaželjeli što bolju prodaju i što manje poteškoća u proizvodnji i distribuciji proizvoda ove izuzetno ljekovite biljke!

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com  (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.