Ovaj mladi maketar svojim maketama ljude vraća u rodni kraj i djetinjstvo
  • MAKETE
  • HOBI
16. kolovoza 2020

U današnje vrijeme, gotovo svi živimo brzo i uvijek negdje žurimo. Idemo sa posla na posao i sve manje vremena imamo za sebe, svoje bližnje ali i svoje hobije. Ovakav način života donosi nam mnogo stresa, a vremena za razvijanje svoje kreativnosti i uživanju u hobijima gotovo da i nemamo.

Ovaj put vam donosimo priču o mladiću koji se uz svoj hobi opušta i udaljava od uhodane svakodnevnice. Zaputili smo se do Gruda u potragu za mladim maketarom Antom Lekom. Antu smo zatekli u njegovom domu gdje je završavao svoj novi projekt odnosno svoju novu maketu. Motiv maketa su uglavnom stare tradicionalne kamene kuće sa tradicionalnim okućnicama.

„Ljudima u prošlim vremenima je tako malo trebalo da bi bili sretni. Ako bi morao nekom uzrečicom opisat ono što me pokreće za izradu maketa to bi bile riječi moga djeda –„prije se sve stizalo i bilo je nekako sritnije i zadovoljnije“. Ako su oni mogli sve stizati u životu i opet biti sretni, zašto se ja ne bi mogao baviti nečime što volim i u čemu uživam!?“- rekao nam je Ante na početku razgovora.

U razgovoru sa Antom, saznali smo da je svoju prvu maketu napravio na nagovor svog susjeda Ivana. „Moj mali susjed kao da je u meni vidio neki potencijal i potakao me na izradu moje prve makete, koju sam mu i poklonio“- govori nam mladi maketar. Od izrade svoj prve makete do danas, Ante se stalno usavršava i uvodi neke detalje u svoje makete. U dvorištu oko starih kamenih kuća, dominiraju polja sa duhanom. Motiv duhana je još od davnina karakterističan za Hercegovinu ali i za cijeli grudski kraj. U oko upadaju detalji nanizanog duhana ali i figurica magarca koji na svojim leđima nosi pune vreće duhana iz polja do mjesta gdje će se duhan nizati.

Izrada svake makete zahtjeva mnogo vremena, mnogo kreativnosti, strpljivosti i znanja. Ante makete izrađuje kombinirajući moderne i prirodne materijale. Siporeks i gips su moderni materijali koji dominiraju pri izradi makete. Prirodni kamen i drvo daju notu prirodnog u svaku maketu i daju im dašak Hercegovine. Figurice životinja, biljaka i ljudi, Ante kupuje u trgovinama i uklapa ih u svoje makete.

Što se tiče narudžbi, mladi maketar iz Gruda je zadovoljan. Kaže nam da ih uglavnom dobiva od osoba koje su vezane za Hercegovinu ili Dalmaciju a koje su se odselile u svijet u potrazi za boljim životom. Maketama oživljava njihove rodne kuće, okružene životinjama i poljima duhana, baš kao što je to nekada bilo. Te makete im ispunjavaju srce i dušu te ih vraćaju u djetinjstvo.

Iako Ante ima mnogo posla, posvetio nam je svoje dragocjeno vrijeme, pokazao nam svoje odlične makete i upoznao nas sa planovima za budućnost na čemu mu zahvaljujemo.
„U budućnosti planiram nastaviti sa izradom maketa i postaviti neku izložbu gdje ćete biti pozvani“ – rekao nam je mladi maketar za kraj našega razgovora.

www.umomdvoristu.com  (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.