Na izletima budite oprezni jer ste u području gdje ima osa i stršljenova koji mogu ubosti
  • IZLETI
  • STRŠLJENOVI
23. kolovoza 2020

U proljetnim i ljetnim mjesecima boravimo više vani što je i normalno jer boravak na zraku, vani u prirodi je odličan za naše zdravlje. Mnogo je onih koji nađu vremena dio dana biti na otvorenom osjećajući da im to godi i vraća potrošenu energiju i radni elan.

Međutim boravak na otvorenom u toplija godišnja doba može donijeti i neke opasnosti koje nisu uvijek sasvim bezazlene za one koji igrom slučaju budu pogođeni. Poznato je da u prirodi na livadama, šumama uz rijeke i jezera imamo milijune insekata koji nam mogu nanijeti zdravstvene poteškoće pa čak i teže neprilike. Tu su mali zločesti krpelji koji se mogu uvući pod kožu i na taj način napasti naš obrambeni sustav i stvoriti upale i bolna područja. 

No svakako kad su insekti u pitanju najgore bi bilo u šumi naletjeti na rojeve pčela, osa ili ne daj Bože stršljenova koji bi nas mogli napasti i ubosti više puta. Nije rijetkost da ste čuli upravo o takvim neželjenim događajima sa najgorim ishodom za čovjeka. Doduše, puno više se takve stvari događaju prilikom nekakvih radova duboko u šumama kao što su pilanje i izvlačenje drva i trupaca nego pri samim rekreacijskim odlascima koji se najčešće događaju na već prohodnim šumskim stazama i puteljcima ali opreza nikad dosta.

Dobro bi bilo uvijek računati s tim posebice ako ste česti posjetitelj prirode pa bi svakako uz sebe trebali imati tablete antihistaminika koje mogu pomoći pri alergijskim reakcijama nakon uboda insekta.

'Antihistaminici su lijekovi, inhibitori antihistaminskih receptora, a djeluju na način da se vežu na histaminske receptore i kompetitivno antagoniziraju s histaminom na receptorima izvršnih stanica. Pogodni su za prevenciju više nego za liječenje alergijskih bolesti. Djelotvorni su i kod svrbeža ako je u podlozi pojačano lučenje histamina (urtikarija, ubod insekata). Počinju djelovati nakon 30-ak minuta od primjene, a njihov učinak traje 4-6 sati. Uzimaju se uglavnom neovisno o hrani sa vodom' – to je ono osnovno što bi trebali znati o ovim lijekovima.

Naravno, mnogima ubodi insekata nisu nikakav zdravstveni problem osim samog bolnog uboda nemaju nikakvih drugih pojava ili reakcija tijela, no ima i onih koji već znaju za svoj problem u slučaja takvog scenarija pa bi kod sebe uvijek trebali imati takve tablete koji bi mogle biti prva linija obrane od moguće alergije. Nikomu nije loše u svojoj blizini imati takvu vrstu preventivnih lijekova, posebno kad više boravimo u prirodnim okruženjima gdje nije isključen susret sa raznoraznim insektima. No insekti nisu i ne smiju biti razlog za naše neodlaske u prirodu!

www.umomdvoristu.com  (Ivan Ramić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.